Pitkiä jameja, kai’utettua äänimaailmaa ja itämaisia asteikoita, psykedeelisin ja raskain elementein höystettyinä. Syksyksi keikkarupeamaa suunnitteleva KAIUT tekee biisinsä vuoropuheluna, jossa ideoita soitetaan toisille kuin heijasteina. Jututimme yhtyeen kitaristia Santeria, kitaristi-laulaja Eeroa, basisti Matiasta ja rumpali Ossia.
Miten KAIUT sai alkunsa?
”Kaikki bändin jäsenet tulevat tavallaan omista suunnistaan. Matias ja Eero soittivat aiemmin samassa bändissä. Kaikkia yhdistää Järvenpään ja Tuusulan rajalla sijaitseva Lammaskallio, jossa nykyisen studion paikalla sijainneella treeniksellä kohtasimme vuonna 2016. Yhteistyön sysäsi liikkeelle halu soittaa musiikkia ilman ennalta määriteltyjä rajoja tai odotuksia, kokeilla ja luoda uutta, omien mieltymysten mukaan.”
KAIUT on julkaissut neljä sinkkua, joista uusimmat ovat Fenris ja Sherwood Babylon. Kertoisitteko tulevaisuuden suunnitelmistanne?
”Lisää materiaalia ja keikoille! Ensimmäiset muutamat julkaisut on tehty studiossa viikonlopun yli rehkimällä niin, että session aikana on purkitettu kaksi biisiä. Seuraavaksi luodaan vähän laajempi kokonaisuus. Syksyksi on etsinnässä muita bändejä kumppaneiksi keikoille.”
Miten Kaikujen biisit syntyvät?
”Jonkun jäsenen alitajunnan löytämästä ideasta lähdetään yhdessä työstämään. Kuulostellaan, mitä fiiliksiä herää – minkä kysymyksen toinen instrumentillaan kysyy ja miten siihen haluaa vastata. Tämän voi hahmottaa ideana kaiusta, joka heijastuu takaisin kysyjälle tai edelleen toiselle jäsenelle.
Luomisprosessi on muuttuva ja kehittyvä, eikä aina tehokkain, mutta tuloksena on aina omannäköinen ja yhtenäinen kokonaisuus. Tärkeää on, että kaikki tuovat oman luovan panoksensa lopputulokseen.
”Hidria Spacefolk toimii hyvin opiskellessa. Tulee Berocca-mies-olo.”
Sanoitukset ovat yleensä syntyneet, kun kappaleen polku on valmis. Matias tai Eero kirjoittavat lyriikat. Ne ovat usein eräänlaisia kaikuja ihmisyyden historiasta tai myyteistä, kollektiivisesta alitajunnasta, ja tukevat musiikin herättämiä tunnekokemuksia. Esimerkiksi sittemmin Fenrikseksi ristitty sävellys maalasi mielikuvia Ragnarökin synnystä sekä kaaoksen ylistämisestä. Sherwood Babylonin tarina on trippi syvimpään päätyyn, josta joko pääsee pois tai sinne jää vellomaan lopun elämää.”
Mitä vaikutteita näette ja kuulette musiikkinne takana?
”Emme ikinä ole päättäneet soittaa mitään tiettyä genreä, mutta jokainen tietysti tuo omien suosikkiensa juttuja mukaan, tiedostamattaan tai ei. Santeri löysi nuorena Kingston Wallin, joka teki suuren vaikutuksen ja kuulunee kitaransoitossa. Sävellyspuolella voi kuulla vaikutteita esim. Porcupine Treestä ja Alice in Chainsista, joskus jopa itsetietoisesti. Matiaksen suurimmat sfäärit hakeutuvat vanhan Göteborg-metallin uumenista grungen lähteille. Eerolle erityisiä inspiraation lähteitä ovat mm. Kraftwerk ja Black Sabbath, jotka edelläkävijyydessään jaksavat aina uudelleen hämmästyttää. Ossille inspiraatio kerääntyy abstraktimmin useiden eri musiikkityylien kulutuksen seurauksena, tiedostamattomasti. Vaikutteiksi listataan artistien lisäksi se, kuinka toisen bändikaverin idea luo pohjan omalle panokselle kappaleisiin.”
Kertoisitteko visuaalisesta linjastanne ja kansitaiteestanne?
”KAIUT-logo on Matiaksen aikaansaannos ja peräisin taideteoksesta, jossa tutkittiin, mikä olisi mahdollisimman universaalisti puhuttelevaa symboliikkaa mahdollisimman minimalistisesti. Logoon kuvitettu kansitaide on taiteilija Sanni Pasurin käsialaa, bändin ehdotusten ja luonnosten pohjalta. Musiikin lisäksi myös taiteeseen haluttiin kaikuja, mikä näkyy esimerkiksi peileinä promokuvissa.”

Jakaa vielä pari vinkkiä musasta, joka soi omissa ämyreissänne.
”Eero: Hidria Spacefolk. Toimii hyvin opiskellessa, tulee Berocca-mies -olo.
Matias: Molchat Doma. Venäjän uusi post-punk on post-punkimpaa kuin post-punk.
Ossi: Death Hawks. Psykedeelistä ja mystistä matskua Suomesta.
Santeri: Lasten Hautausmaan IV. Uusin albumi on kaunis ja säväyttävä, klassikkoainesta.”
KAIUT Facebookissa
KAIUT Spotifyssä
KAIUT Instagramissa
Bändin kuva: Sanni Pasuri
//Mertsi